Ekofish - inhemsk och hållbar fiskproduktion

Ekofish grundades 2017 av fiskaren Sebastian Höglund i Jakabstad. Genom hållbar och lokal fiskproduktion vill Ekofisk ta ansvar för ett minskat klimatavtryck. Ekofish vill visa vägen för fiskerinäringen och svara på behovet av en ökande efterfrågan på inhemsk fisk.

VD Sebastian Höglund:

“Havet är den ultimata arbetsplatsen”

Att fiska har alltid varit livet för VD Sebastian Höglund. Grundaren av Ekofisk är uppväxt med håv i handen.

– Det bästa jag visste som liten var att fiska och leka med håven. Så småningom utvecklades intresset till att gälla större båtar och större redskap. Ungefär i 20-årsåldern stod det klart – jag skulle bli fiskare, berättar Höglund. 

Höglund studerade processteknik och internationell handel vid VAMK i Vasa och började jobba med båtförsäljning och sjösäkerhetsprodukter efter det. 

– En vanlig sex timmars körning kan handla om laxfiske. Jag är sällan ensam utan har någon med mig. Havet är för mig den ultimata arbetsplatsen. Jag kan påverka mycket själv, men vädret och havet ska man ha respekt för. De båda har nämligen sista ordet. 

Fiskkonsumtionen ökar för varje år som går och Höglund ser Ekofish som en viktig aktör inom branschen. Branschen blir mer internationell och handlar allt mer om större enheter och färre aktörer. Högund ser det som avgörande att han i nuläget kan ta in all information och kunskap om branschen. 

 

– Jag vill lära mig av de få som är kvar! Endast så kan jag maximera min egen kunskap.  Det är en framtidsbransch vi talar om här och när fisken i sig minskar i antal behöver vi skapa ny produktion med nya förutsättningar.