Kotimainen kala ja kestävyys

Kalanviljely on nopein tapa parantaa kotimaisen kalan saatavuutta. Voidakseen vastata tasaisesti kasvavaan kysyntään, viljellyn kalan tuotantomäärien on kuitenkin kasvettava huomattavasti. Myös vientimarkkinoilla riittää kysyntää kestävälle, terveelliselle ja turvallisesti tuotetulle kalalle.

Koska oma tuotantomme ei ole riittävällä tasolla vastaamaan kysyntään, olemme riippuvaisia ulkomaisesta kalasta. Kalastajia on yhä vähemmän saaristossa, ja hylkeet ja merimetsot aiheuttavat merkittäviä ongelmia rannikkokalastukselle. Hallitus haluaa edistää kotimaisen luonnonkalan käyttöä – sama pätee Itämerirehun käyttöön kalanviljelyssä.

Kotimainen kalanviljely on ympäristöystävällinen ja kustannustehokas elinkeino, joka pohjautuu ekologiseen kestävyyteen. Vain murto-osa Suomen vesistöihin päätyvistä päästöistä on peräisin kalanviljelystä.

Kalanviljely mahdollistaa tasaisen tarjonnan markkinoille, kun taas luonnonkala täydentää tarjontaa sesongista riippuen. Tavoite on kasvattaa sekä pyydetyn että viljellyn kotimaisen kalan tuotantoa, sillä molemmat ovat kuluttajille terveellisiä, ympäristöystävällisiä elintarvikkeita.